Вступити до родини ATR

МОЗ дало роз’яснення щодо перетину адмінмежі з Кримом в умовах карантину

24 липня 2020, 14:38
1460

У Міністерстві охорони здоров'я поширили актуальну інформацію, яка дозволить українцям безперешкодно проходити адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Постійного представництва президента України в АРК у Facebook. Зазначається, що відомство звернулося до Центру громадського здоров’я України у зв’язку зі збільшенням кількості звернень громадян України щодо проблемних питань перетину адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом в умовах карантину.

«Публікуємо найважливішу інформацію, яка дозволить нашим співгромадянам проходити адмінмежу та дотримуватися карантинних обмежень без зайвих проблем і втрати часу:

— на сайті Центру громадського здоров’я розміщено алгоритм припинення самоізоляції для осіб, що перетнули адмінмежу та перелік сертифікованих лабораторій, в яких можна проходити ПЛР-тестування;

— проходьте ПЛР-тестування виключно в сертифікованих лабораторіях Херсонської області: ДУ «Херсонський ОЛЦ МОЗ України» та КНП «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Г.І. Горбачевського» ХОР;

— важливо при зверненні до лабораторії зазначити, що ви бажаєте отримати результат ПЛР-тестування для припинення самоізоляції. Лише тоді лабораторія автоматично передасть результат дослідження до Центру громадського здоров’я, і, за умови негативного результату тестування, вже протягом однієї години двотижнева самоізоляція буде достроково припинена;

— перед проходженням ПЛР-тестування в сертифікованій лабораторії необхідно уважно стежити за достовірністю введених даних. Для уникнення небажаних наслідків у формі варто зазначити номер телефону, який був використаний для встановлення застосунку «Дій вдома», — йдеться у повідомленні.

Як відомо, з 14 червня усі КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом після майже трьох місяців вимушеної перерви на карантин відновили свою роботу у повному обсязі. Також Україна змінила порядок самоізоляції та обсервації при перетині адмінмежі з Кримом. Так, за рішенням Кабміну, припинення самоізоляції та обсервації передбачено для осіб у разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який отримано після перетину КПВВ.

Цього тижня стало відомо, що співробітники окупаційного «управління» ФСБ по Криму почали виписувати штрафи кримчанам, які на адмінмежі з окупованим півостровом пред'являють їм український паспорт.

Раніше громадська ініціатива «КримSOS» звернулася до міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби із запитом відреагувати на незаконне обмеження Росією права мешканців окупованого півострова на вільний перетин тимчасової адміністративної межі з Кримом. Відомо, що у зв'язку з протиепідеміологічними заходами з 29 березня 2020 року уряд РФ дозволив залишати Росію і окупований нею Крим громадянам РФ, у яких є також інше громадянство, лише один раз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ