Вступити до родини ATR

Генсек ООН закликав владу Білорусі «проявляти стриманість»

11 серпня 2020, 12:53
624

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав владу Білорусі поважати право громадян на мирний протест і поводитися «максимально стримано».

Фото: АА

Фото: АА

Про це йдеться у відповідній заяві, яку офіс генсека оприлюднив напередодні.

За словами Гутерріша, громадяни Білорусі також мають боротися «за свої права мирним шляхом».

«Генеральний секретар настійно закликає всі відповідні сторони уникати дій, які можуть привести до ще більшого загострення напруженості, і підходити до проблем в дусі діалогу», — йдеться у заяві.

Як повідомляв ATR.ua, 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що Тихановська була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Її від'їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів. Згодом Світлана Тихановська поширила відеозвернення до виборців, де пояснила свій від'їзд з країни.

Нагадаємо, що за попередніми офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. Акції протесту продовжилися і 10 серпня. Водночас силовики вкотре використали проти демонстрантів сльозоточивий газ, світло-шумові гранати та гумові кулі, у відповідь в них летіли коктейлі Молотова та каміння. У МВС країни заявили, що напередодні у Мінську під час масових протестів загинув чоловік, який нібито збирався кинути в бік силовиків вибухівку.

Окрім того, відомо, що 11 серпня у Білорусі запланований масштабний страйк, ініційований учасниками акцій протесту проти фальсифікацій результатів президентських виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ