Вступити до родини ATR

У Білорусі тисячі людей страйкують на підприємствах

11 серпня 2020, 14:15
957

11 січня у Білорусі робітники кількох заводів приєдналися до масштабного страйку, оголошеного через фальсифікації на президентських виборах.

Як повідомляє Telegram-канал NEXTA Live, наразі відомо, що частина робітників Мінського електротехнічного заводу імені В.І. Козлова (МЕТЗ) оголосила безстроковий страйк. Також працювати відмовилися на Жабінковському цукровому заводі. Окрім того, до страйку долучилися робітники Мінського маргаринового заводу: там люди аплодують, а машини сигналять.

Також до протесту готуються в Інституті хімії нових матеріалів НАН Білорусі, у РУП «Беленергосетьпроект» у Мінську і Білоруському машинобудівному заводі.

Раніше повідомлялося, що 11 серпня у Білорусі запланований масштабний страйк, ініційований учасниками акцій протесту проти фальсифікацій результатів президентських виборів.

Нагадаємо, що за попередніми офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. Акції протесту продовжилися і 10 серпня. Водночас силовики вкотре використали проти демонстрантів сльозоточивий газ, світло-шумові гранати та гумові кулі, у відповідь в них летіли коктейлі Молотова та каміння. У МВС країни заявили, що напередодні у Мінську під час масових протестів загинув чоловік, який нібито збирався кинути в бік силовиків вибухівку.

Як повідомляв ATR.ua, 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що Тихановська була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Її від'їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів. Згодом Світлана Тихановська поширила відеозвернення до виборців, де пояснила свій від'їзд з країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ