Вступити до родини ATR

Поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде — Лукашенко

17 серпня 2020, 12:20
1481

Протестувальники у Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк на 17 серпня і оприлюднили план своїх дій. Виступаючи перед демонстрантами, чинний президент Лукашенко сказав, що не дасть провести інші вибори.

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

17 серпня протестувальники у Білорусі вийшли на загальнонаціональний страйк, повідомляється у Telegram-каналі NEXTA Live. Зазначається, що страйк триватиме до виконання вимог протестувальників. До протесту закликають приєднатися усі підприємства країни. Робочі колективи Білорусі також закликали сформувати страйкоми, які офіційно будуть представляти їхні інтереси.

Окрім того, у повідомленні також оприлюднили план дій на 17 серпня.

«Мінськ. 10:00. Якщо Лукашенко приїде на МЗКТ, то закликаємо усіх робітників з інших підприємств підійти до ваших колег і підтримати їх. Висловіть все, що ви думаєте про тортури і вбивства, прямо йому в обличчя. 18:00. Робітники за підтримки інших білорусів йдуть займати площу Незалежності (разом з Проспектом). Далі — сидячий страйк, яким ми показуємо, що будемо виходити щодня і до кінця. По всій країні, 18:00. Робітники всіх підприємств і жителі міста йдуть в центр, де востаннє викликають мера на килим», — йдеться в повідомленні.

Олександр Лукашенко прилетів на вертольоті на МЗКТ (Мінський завод колісних тягачів). Туди попрямувала 10-тисячна колона з протестувальниками. Згодом він виступив перед робітниками на майданчику, де категорично відкинув можливість проведення нових виборів.

«Ви кажете про несправедливі вибори і хочете провести справедливі? <...> Відповідаю вам на це питання. Ми провели вибори. Поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде», — сказав Лукашенко під час своєї промови.

Раніше стало відомо, що 17 серпня опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська записала чергове відеозвернення, в якому заявила про готовність стати національним лідером Білорусі.

Як відомо, 16 серпня у Мінську та інших містах Білорусі відбувся наймасштабніший в історії країни Марш Свободи. Демонстранти виступили проти результатів президентських виборів.

14 серпня Центральна виборча комісія Білорусі оголосила офіційні результати виборів президента. Олександр Лукашенко набрав більше 80% голосів, Світлана Тихановська — 10%.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту тривають і нині. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Окрім мирних протестів на майданах та вулицях, у Білорусі вже третій день продовжується страйк на підприємствах. Загалом у країні за останні дні, за офіційними даними МВС, затримали майже 7 тисяч осіб. Напередодні ЗМІ повідомили про третього загиблого протестувальника.

11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка Тихановська під тиском місцевої влади виїхала з Білорусі до Литви. Згодом вона поширила два відеозвернення, у яких заявила, що вирішила покинути країну самостійно, а також закликала білорусів не виходити на протести. Після від'їзду кандидатки з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ