Вступити до родини ATR

Аксьонов ініціює кримінальне переслідування через «водну блокаду» Криму

14 вересня 2020, 09:15
538

Окупаційний «голова» Криму Сергій Аксьонов заявив про необхідність порушення «кримінальних справ» проти організаторів «водної блокади» Криму.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Перекривши Північно-Кримський канал, по якому понад два мільйони жителів півострова отримували більше ніж 80 відсотків прісної води, Київ скоїв злочин. Це можна розцінювати як екоцид, як державний тероризм і спробу створити в регіоні масштабну гуманітарну катастрофу. І вже точно як грубе порушення основоположних прав людини. Вважаю, що в Росії проти організаторів водної блокади мають бути порушені кримінальні справи. А там і до міжнародного трибуналу справа дійде», — заявив він.

«Голова» Криму вважає, що влада України таким чином «порушує права людини» відносно мешканців півострова.

«Повністю поділяю оцінку, яку МЗС Росії дало водній блокаді Криму з боку України: це спроба Києва покарати кримчан за вільний вибір і порушення українською владою міжнародних правозахисних документів, учасником яких є ця країна», — додав Аксьонов.

Нагадаємо, лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в анексований Крим тільки за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

Раніше стало відомо, що у Сімферопольському і Бахчисарайському районах анексованого Росією Криму через обміління водосховищ окупанти обмежили подачу питної води. Зокрема, що з 7 вересня кримська влада» запровадила третій і найжорсткіший етап обмежень подачі питної води. Окупаційні «чиновники» у Криму заявили, що посуха перевершила їхні очікування, вони сподівалися, що «дотягнуть» до осінніх опадів.

За даними ATR.ua, раніше у Києві запевнили, що питання відновлення постачання Україною води через Північно-Кримський канал в окупований Крим не стоїть на порядку денному. Очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляв, що питання подачі води в окупований Росією Крим для президента Росії Володимира Путіна може стати приводом для розширення агресії.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ